What?

The redesign of the schoolyard of elementary school 'de Duinpieper' into a more natural playground. This basically meant replacing concrete tiles with grass, hills and trees. Since the school was meant for children with disabilities like autism, the design challenge was to always be able to see the children wherever they would be on the schoolyard.

For who?

During my internship at designstudio van Ginneken in Leiden I took part in the initial design briefing and was responsible for the first design and presentation.

Why this design?

The design takes into account the variation in ages, genders and disabilities at the school. It provides children with several spots where they could be on their own, but where they are still visible to their supervisors. It also takes escape routes into account and the amount of shadow provided throughout the year by accurately placed trees and bushes.

©W.J. Hoogeveen - 2015